czwartek, 21 kwietnia 2016

Kontrowersyjny dodatek do zywnosci. Nie jedz go prosze!




Niedawno mialam przyjemnosc obejrzenia kilku serii programu : What are you eating ? Czyli ogolnie rzecz biorac.. czy wiesz co jesz?

Co najbardziej zaciekawilo mnie w nim to przedstawienie zywnosci , ktora zjadamy na codzien bez zadnej sciemy.

W miesie oprocz samego miesa sa zawarte rozne konserwanty, a dodatkowo wstrzykiwania jest woda, ktora powoduje, ze dana zywnosc staje sie ciezsza (czyli kg miesa bedzie mial tak naprawde np 900g, reszta to woda).

Azotyn sodu - Sodium Nitrite. 

Wystepuje w miesie czerwonym, bekonie, kielbasach, szynkach itd.

Azotany to grupa związków chemicznych, sole i estry kwasu azotowego (HNO3),Azotyny zaś są związkami chemicznymi, soli lub estrów kwasu azotawego (HNO2), nieorganicznego związku chemicznego, umiarkowanie słabego i nietrwałego kwasu tlenowego).
Azotany i azotyny – popularny konserwant w przetwórstwie mięsnymNajczęściej możemy spotkać Azotyn potasu (E249), Azotyn sodu (E250), Azotan sodu (E251), Azotan potasu (E252).Są one środkami konserwującymi używanymi w przemyśle spożywczym, najczęściej w przetwórstwie mięsa. Ich zadaniem jest zapobieganie jednej z najsilniej trujących substancji biologicznych, bakteriom jadu kiełbasianego zapobiegające rozwojowi bakterii jadu kiełbasianego. Związki azotu niszczą przetrwalniki bakterii (same bakterie są niszczone w trakcie termicznej obróbki mięsa). Ponadto są wykorzystywane w peklowaniu mięsa: dodanie tych środków do mięsa powoduje nadanie odpowiedniego smaku, zapachu i barwy. O szkodliwości napiszę za chwilę.Ponieważ znaczna część klientów zdaje sobie sprawę ze szkodliwości azotynów, producenci na etykietach starają się nierzadko zamaskować obecność azotynów w produktach. Podają kod substancji z ogólną, bardzo lakoniczną informacją np. „E250 – substancja konserwująca„.
Azotany i azotyny jako pierwiastki występujące w warzywach i wodzieAzotany mogą występować w warzywach na skutek nadmiernego, nieprawidłowego nawożenia nawozami rolniczymi. Te same nawozy mogą również zanieczyścić wodę gruntową, w której pojawią się te substancje.
Skąd bierze się duża szkodliwość azotanów i azotynów?Spożycie azotanów, zarówno tych występujących w mięsie, warzywach oraz wodzie, powoduje ich gromadzenie się w organizmie, w którym są  przekształcane w azotyny wykazujące niekorzystne działanie.
Przyjmuje się, że azotynów są wielokrotnie (6 do 10 razy) bardziej toksyczne niż azotany.
Warto wiedzieć, że występujące w warzywach azotany mogą z czasem również przekształcać się w azotyny, przypuszczalnie w wyniku działania mikroorganizmów. Świeże warzywa bowiem mogą zawierać dużo azotanów, ale bardzo mało azotynów.
Największe niebezpieczeństwo jednak stanowią nitrozaminy, będące związkami pochodnymi azotynów i azotanów. Powstają one w znacznych ilościach podczas ogrzewania produktów konserwowanych związkami azotu. Wykazują one bardzo silne działanie rakotwórcze. Dlatego też nie powinno się grilować i podgrzewać peklowanych wędlin.
Oprócz właściwości kancerogennych (rakotwórczych), azotyny mają też inne niekorzystne działania. W nadmiarze mogą prowadzić do uszkodzenia hemoglobiny, co skutkuje niedotlenieniem krwi i organów. Szczególnie niebezpieczne jest to u dzieci, zwłaszcza niemowląt, gdyż ich hemoglobina jest bardziej wrażliwa na działanie azotynów i azotanów. Mówimy tutaj omethemoglobinemii, czyli zatruciu azotynami, będącej upośledzeniem transportu tlenu i związanego z tym niedotlenieniem ośrodkowego układu nerwowego.
Ponadto środki te wpływają na utlenianie witaminy A, która bierze udział w syntezie białka i budowie struktur komórkowych. Jej niedobór może oddziaływać niekorzystnie na niektóre narządy wewnętrzne jak np. wątrobę.
W trakcie przeprowadzonych doświadczeń przeprowadzonych na zwierzętach zaobserwowano, iż azotyny mogą mieć negatywny wpływ na przyrost masy ciała, rozrodczość, tarczycę oraz zawartość witamin w organizmie.
Stwierdzono możliwość przenikania azotynów przez łożysko, hemoglobinemia może więc pojawić się u płodów, jeśli matki spożywały żywność z dużą zawartością azotanów lub azotynów.
Informacja pochodzi ze strony blog.galeriamedica.pl


Po zrozumieniu czym jest azotyn sodu prawdopodobienstwo pojawienia sie nowotworu wystepuje u kazdego z Nas.

W programie pokazali takze dwie fermy kurczakow. Jedne typowo hodowlane, naszpikowane antybiotykami, na szybka sprzedaz.
Druga ferma byla dla kurczakow , ktore swobodnie wychodzily I mialy dostep do zdrowych , beznawozowych pasz.
Pozniej porownano sklad kurczaka, jego wage I smak,
O dziwo - nie wykazano wiekszej roznicy pomiedzy wlasciwosciami kurczaka ( ten zdrowszy mial troszeczke mniej tluszczu), ale w smaku roznica byla kolosalna.
Swietnie stwierdzono, ze kiedys kurczaka sie zabijalo na specjalne rodzinne okazje (koszt w Ie ok 40e), a teraz w markecie mozna kupic calego za 3 euro.
To daje do myslenia , nieprawdaz?
Sama pamietam jak Babcia zabijala kurczaka na obiad specjalnie dla Nas.

Nasuwa sie wiec pewna refleksja, ze wszechobecny rak znajduje sie w pozywieniu ktore zjadamy na codzien.

Azeby pozbyc sie toksyn najlepiej kupowac mieso bezposrednio u jakiegos farmera, ktory sprzeda pol swiniaka bez zbednej chemii.

My odnalezlismy tez irlandzka szynke, ktora jest bez dodatku wody ani sodium nitrite.
Jedynym jej minusem jest krotki okres waznosci, ale to normalne, bo przeciez nie posiada srodkow konserwujacych.

Starajmy sie jadac warzywa I owoce takie, ktore nie sa uprawiane dla kasy, ale z pasja I mysla I zdrowiu.

Starajmy sie aby na naszym stole czesciej goscily ryby (chociaz ostatnio tez slyszalam, ze oceany zanieczyszczone I ryby plywaja w toksynach I smieciach, ktore w glebokich wodach laduja).

Starajmy sie nie oszczedzac na zdrowej zywnosci - to gwarancja naszego zdrowia!!!

10 komentarzy:

  1. Niestety wszystko teraz nafaszerowane, ja większość staram się robić sama,choć i to nie gwarantuje nam, że mamy zdrową żywność...

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko skąd mieć pewność, że warzywa są ok, że mięso od lokalnego rolnika ok. Ja staram się z jedzeniem, kosmetykami kupować wszystko najbardziej naturalne, ale pewności nigdy nie mam, ściągnęłam też apkę na telefon, która po wpisaniu danego składnika pokazuje o co z nią chodzi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba kupowqc od sprawdzonych sprzedawcow. Poza tym kazda wedlina lub mieso w supermarkecie ma podany sklad, wiec wiemy co kupujemy. Warzywa I owoce ekologiczne. To gwarancja, ze nie sa az tak "toksyczne" jak te ze sklepu.

      Usuń
    2. Sprawdzeni sprzedawcy... nie wiem mam wokół siebie rolników, jako że mieszkam na wsi i każdy używa nawozów do byle czego, inaczej nie urośnie, więc nie mam przekonania a kury oczywiście tylko pasza. Co mówią na bazarku miastowym to już nie wiem, ale swoje widzę. Ekologiczne produkty za dużą kasę i to w większych miastach, gdzie są ekologiczne sklepy. U mnie nie ma ani jednego ekologicznego gospodarstwa (nawet gdyby było sąsiad obok...)

      Usuń
    3. Zasada jest prosta - kupowac jak najmniej przetworzone mieso/wedliny. Mozna tez uprawiac wlasne owoce I warzywa :-)

      Usuń
  3. Ehh... Gdzie te czasy, kiedy w sobotę wychodziło się z Mama na rynek po świeże warzywa i owoce bez strachu czym są nafaszerowane.... A w drodze do domu ze smakiem zajadalo się ogórem kiszonym wręczonym przez sprzedawcę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokladnie pamietam te czasy I bardzo mile je wspominam. No coz... bylo minelo..

      Usuń
  4. Jak tak wszystkiemu będziemy się przyglądać i rezygnować powoli a to z tego, a to z tamtego, to nic nie pozostanie nam do jedzenia, bo zawsze coś złego będzie posiadało. Możemy jednak starać się wybierać mniejsze zło, ale i z tym ciężko, bo nigdy nie mamy tej pewności, że i rolnik nie daje czegoś swoim zwierzętom czy nie podsypuje na polu czegoś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba mieso/wedline ograniczac do maksimum. U mnie w domu jadalo sie raz na tydzien mieso - przewaznie w niedziele. Moze to jest przepis na zdrowie?

      Usuń

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Top WordPress Themes